Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Donegal
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Bhí fear ann i bhfad ó shoin agus bhí bean agus sgaifte mór páiste aige.

Bhí fear ann i bhfad ó shoin agus bhí bean agus sgaifte mór páiste aige. Fear maith a bhí ann ar gach dóigh ach go díreach go rabh dúil san ól aige. Ní rabh aon phinginn a shatróchadh se nach gcaithfeadh sé le ólacgan. Bhí teach sibín comgarach dó agus ba ghnáthach leis a dhul ann achan oidhche. Oidhche amháin choimheadh a bhean é go dtí go bhfacfa [?] sí é ag dul ann. Chuir sí na páistí a luighe agus d'imthigh leithe go teach an t-sibín. Nuair a chuaidh sí isteach fuair sí a fear féin agus buideál aige agus é ag cur thart uisge beatha. Thug sé gloine dá bhean fhéin agus nuair a bhí sin olta acu d'éirigh an bhean fuair sí buideál eile agus thoisig sí dá rann thart. Nuair a bhí sin déanta thoisigh fear eile agus chuir sé thart buideál. Bhí an bhean ag leigint uirthí fhein go rabh sí ag
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Donegal