School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Sceál Grinn
    Bhí Brianaí óg O Siadhail as Caiseal na gCorr ar leabaidh a bháis. Chuaidh an t-iomradh amach go raibh sé marbh. Chulaidh na daoine muinnteatdha suas i Mín na Craobh mar gheall air agus b'iad a bhí buadhartha brónach. gidh go raibh sé na sheanduine. duine fial, fláitheamhail a b'eadh é agus bíonn brón i dtolamh mar gheall ar a léithidí bheith ag imtheacht na cille.
    Chuaidh Roíse Uí Dhomhnaill ( ise an chead duine a culaidh an scéal) ar cuairt ar Bhrighid uí Chlaitbeartaigh nó gur chan siad fá Bhrianaí bocht a bhí ar lár. Bhí a seáll is uile ar Róise agus í réidh le dhul na faire agus bhí sí deanamh go mbéadh cuideachta léithe in Brigidh nó bhí faire is tórramh ar Bhrigid chomh maith léithe fhéin.
    Tharraing an bheirt síos ar theach na faire.
    Indeas dón' teach thug siad fa ndeara fear istoigh agus é ag