School: Mín Doire (roll number 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Sceal fá na Daoine Maithe.
    Bhí bean na comnuidhe i g-Cillulta fád ó shoin agus bhí inghean amháin aici. Ní rabh aon chailín le ffághall a bhí comh doígheamhal leíthe seo. An lá seo dfág an mháthair istoigh sa chliabhán i agus dimthigh sí fheín amach a bhaint phréataí. Teacht isteach dí ní rabh an leanbh le fághail ach bhí cailín uile ina h-áit agus cuma iongantach fhiadhanta uirthí.
    Chguir seo buaidhreadh mór ar an mhnaoi bhoicht mar ni rabh a leanbh le fághail aici agus chan fhuair sí í ní ba mho.
    Cuig bliadhna na dhiaidh seo thainig fear den mhuintear bheag fhad leis an teach seo i gcillulta ag marcuigheact ar chapall.
    Diarr sé ar an mhnaof léimint anáirde ar an chapail, i gcuideachta Saigesan. Rinn an bhean seo agus char stad siad go rabh siad istoigh n-innis- bó- fínne.
    Séamus Ó Brógáin
    Seaghan Ó Brógáin