Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. Na daoine maithe
    Go ndéanadh Dia trócaire agus grásta ar Maghnus Mór o Gallchóbhair gidh gur fáda a chnámha sínte san uaigh is beag daoine már chulaidh iomrádh ar an oidche a thug na daoine beaga isteach sa chreige é agus chongbhuigh isuigh dá oidhce agus dá lá é.
    Tá an chreig a tugadh isteach annti é ar eólas ag gach sréadaidhe go bhfuil caoirigh aige ar feárach ar taobh cúl de'n Mhucaois.
    Bhí nigean ag Maghnus mór a rabh Róise uirri agus bhí dúil mhór aigein mhadaidh agus ó tharla go raibh sé an leas aimn abíodh uirri nó Roíse na madadh. Tá sí curha i Roilic Ghort a Choirce.
    Bhí Magnus mór na sréádaidhe ag Jewellis Albanach buidhe araibh comhnuidhe aige i náltan. Oidche amháin agus Magnus ar a choiscém na bhaile shuidh sé síos le smailc abhaint as an phíopa.
    Gráinne Ní Bhaoighill
    Mín na bPoll, Co. Donegal