School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    bhochtán agus bhéidh mé ag guidhe ar do son ó mhaidín go neóin” Acht gnídhthear dearmad de’n arán a ithtear agus ‘sé a dhálta sin ag paidir a bhacaigh é.
    De réir chosamhlachta tá arán na bfear fuinnte an lá póstar iad nó chá n-iomchuraigheann siad mála féin ón lá sin amach. Tuige a n-iomchuróchadh, is comh maith is tá’n chéird ag na mnáibh? Ag dalladh an doras daobhtha -san túsaigheann an [delín]? “Go ndéanaidh Dia maith ort féin, ‘sar do mhuinntir atá ar Shlígh na Fírinne, an dtabharfá gráinín tae thirm damh féin is giota aráin do’n thachrán ‘nár bhlas aon greim indiu go foill”?
    Nuair a imreann an t-achrán a chuid chaointeach féin de dhráma na ndeor thirin leanann an bhian, “feach tá mo chosa ar an talamh ‘sna bróga seo. Ní bhéadh an sean-phéidhre fa’n teach a bheirfeá dámh? ‘S furust aithne gur nighean do mháthara thú.
    Leoga, bhí féin a bhí maith, fial agus cinealta do
      1. people by social grouping