School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. Scéal

Bhí lanamhain ann i bhfad o shoin agus ní rabh teaghlach ar bith aca. Seainín a bhí ar an fhear, Nóra a bhí ar an mhnaoi.

Sgéal.
    Bhí lanamhain ann i bhfad o shoin agus ní rabh teaghlach ar bith aca. Seainín a bhí ar an fhear, Nóra a bhí ar an mhnaoi.
    Bhí siad i gcomhnaidhe ag urnaigh chuig Dia le gasúr beag a chuir chuca muna mbeadh ann ach méid d’ordóige féin. Maidin amháin mhothuigh Nora tórman faoi-n babhastar. Thóg sí an babhartar agus caidé a bhí ann ach gasúr beag fá mhéid d’ordóige. Má bhí sé beag féin bhí an lúthgair ortha roimhe agus thóg siad suas go cúramach é. Nuair a bhí sé cúig bliana ní rabh sé níos aoirde na do ghlún.
    Má bhí sé beag féin bhí sé miotallach. Lá amháin bhí seainín ar an chnoc. Rinne Nóra an tae agus dubhairt Tómhas go rachfadh seisean leis suas fhad lé seainim. Cuir sé cheathramhadh an aráin ar mullach a chinn agus bamhail an tae idir a dhá
    AT0700: Tom Thumb
    Meadbh Ní Dhómhnaill