School: An Róisín (roll number 4738)

An Reannaigh Dhubh, Co. Donegal
Cathal Ó Ceallaigh

1. Postaidhthe.
    An oidhche fa dheireadh ní rabh dadaidh le deanamh agam a’s chuaidh mé ag áirneal chuig Mícheal Maghnus Ruadh. Nuair a shroich mé an doras d’iarr bean an toighe orm theacht isteach, cathaoir a fhaghail a’s suidhe chois na teineadh, agus rinne. Ní rabh mé i bhfad astoigh go dtearn beag a’ toighe bolgamh te damh nuair a bhí sin chaithe lás fear a toighe an phíopa agus thosuigh sé ag sgealuidheacht.
    Ar dtús [Reidtigh]? sé a sgeadamán, shocruigh sé é fhéin ins an chathaoir, shín sé a chuid loirgne uaidh agus thusuigh sé.
    Nuair a bhí mise mó bhuachaill óg ar seisean tugad chuireadh damh dul chuig [baneis]? Nel Mhicheal Mhór agus Sean Domhnaill bhig a bhí le
    Sorcha Ní Laoghóg
    Seamus Ó Laoghóg