Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eile agus sé an deoch a d'iarr Diarmuid a lán de fhui trí righthe Innse Tuileadh. Bheir sé greim ar an chórn ansin agus bhuail sé an fear leis eadar a' dá shúil agus chuir a ingín amach ar a dhá chluais. Amach ar an doras leis ansin agus theann achan fhear air a arm agus éideadh.
    Ní raibh dadaidh ar a' domhan inchurtha le Trí Ríghthe na Tuileadh ag an draoidheacht. Rinne siad iolair díobh féin agus d'éirigh ins na spéirthibh ag coimhead an chuail. Luigh Diarmuid i dtom ar chúl a chinn ag coimhead na spéire. Bhí Diarmuid sóghraidhe ag caitheamh sleaghach agus chaith ceann leis an chéad iolar agus thug anuas marbh é. Chaith sé an darna sleagh leis an darna iolar agus thug anuas marbh é. Chaith sé an tríomhadh sleagh leis an tríomhadh iolar agus thug anuas marbh é. Rith sé agus cheap sé lán an chóirn do na gcuid fola agus ar shiubhal leis a' méid a bhí ina chnámhaibh fhad leis an uathaigh.
    Nuair a mhothuigh siad ag teacht é thoisigh siad ag scairtigh le luthghair agus le h-iollgháirdeachas agus ag fiafruigh do caidé
    Rois Ní Bhraonáin
    Prionnseas Ua Braonáin