Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Am amháin tháinig an-ghruaim ar Fhionn agus ní labharfadh sé agus ní híosfadh sé a'n ghreim féin agus fá gháire de ní thiocfadh leo aoibh a chur air ní hamháin mion-gháire a dhéanamh. Bhí seo a'cur trioblóide móire ar na Fiannaibh agus lá amháin rinne siad amach go gcuirfeadh siad ceist air ach dubhairt Goll leo nach raibh gnoithe ar bith ceist a chur air. " Tá fhios agamsa caidé tá air. Tá bean a dhíth air." Fuair siad amach gur inghean Chormac Mac Airt an bhean a chuir sé spéis innti, agus d'imigh na Fianna uilig le Fionn go bhfuigheadh siad inghean Chormaic dó. Nuair a shrois siad Teamhar cuireadh fearadh na fáilte rompa agus rinneadh reidh féasta ar leith dóibh.
    Nuair a bhí an chuirim ag dul 'un tosaigh tháinig mná an toighe amach as a ngrianán 'saca féin go bhfeicfeadh siad na Fianna. Tháinig inghean Chormaic leo. Anois, go Cnocaibh Chuinn ní raibh a'n bhean comh hálainn le Gráinne - ingean
    Rois Ní Bhraonáin
    Máire Bean Ua Braonáin