Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. Mar Fuair Loch Dearg an tAinm
    A bhfad ó shoin nuair a mhair na Fianna is iomdha bruidhean a cuireadh orra. Go minic ní bhfuair siad moran ama le hullmhú ach an t-am so thainigeas orra go han tobann agus ruaigeadh iad.
    Dimigh siad ins na fathaibh fásaidh. Bhí mathair Chonaín fágtha agus phill Goll arais, chuir ar a dhruim í agus d'imigh leithe ar ghreim dhá chois.
    Nuair stad a' tóir sheasuigh siad le anál a tharraingt istigh i gcoillidh ach nuair a d'amharc Goll ní raibh fágtha de'n chailligh ach cnámh amhain, lurgann. Chaith sé an cnámh uadh isteach sa' choillidh agus d'imigh siad leo.
    Seal in a dhiaidh sin bhí siad ag reilg 'sa' choillidh céadna agus tainigeas ar an chnámh céadna. D'amharc siad uirri agus chonnaic siad go raibh rud beo istigh 'san smior. D'fhiafraigh siad do Fhionn. Chuir Fionn a ordóg faoi na dhéad feasa agus dubhairt dá bhfuightheadh
    Loch Dearg, Co. Dhún na nGall
    Rois Ní Bhraonáin