Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin bhí na Fianna ag seilg ar shléibhtibh Thír Chonaill agus dálta i gcómhnuidhe rinne siad an-seilg.
    Séideadh an adharc i dtráthaibh an mheádhon lae fá choinne na bhfear sgithiste a ghlacaint agus ar an bhealach dóibh 'fhad leis an áit ar shéid Fionn an adharc uadh casadh orra ál bainbhean. Mharbhuigh siad an ál uilig agus d'fhág siad marc ar an áit a raibh na bainbh - crann droighin- agus é fá bhláth, ach go díreach nuair a bhí siad ag imtheacht ón áit caidé tháinig orra ach an chráin í féin. Ba mhaith a d'aithin sí gur bhain siad le na rudaí óga nó chualaidh si a' sgreadfach agus mhothuigh sí an tamhacháisg.
    Ní dhearn sí ach iad a ionnsú agus indiaidh mórán de na madaidhibh a loitiú agus iongacha a bhrisiú aca theith sí. D'imigh tri mhadaidh na dhiaidh . Tháinig an chéad mhadadh suas leithe agus
    Loch Finne, Co. Dhún na nGall
    Rois Ní Bhraonáin