Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt duine eile go rabh siad gabhail a imtheacht an oidhche sin airíst. Dubhairt duine eile nach deanaige mar rinne sibh an oidhche deirneach. Nuair a thug gasúr leis an cailín a ghoid sibh. Níl cainnt a bith aici a scor ar bith agus tá buideal astoigh annsin faoi an bheinn agus dá bhfuigeadh sí é bhéarfadh sé an cainnt chuici airíst. Rith an gasúr isteacht sa bheinn thug leis an buideal agus dimthigh leis na bhaile Thosaigh sé a g-innse dá mháthair fan doighe a bhfuair sé an buideal. Annsin cuir sé rud beag don rud a bhí a stoigh sa bhuideal ar teangaí an ghiorsaighe agus thainig an cainnt chuici airíst. Dfiafruigh an gasúr don cailín annsin ca náit a dtainig sí as Dubhairt sise go dtainig sí as an taobh eile don bhaile seo go rabh a máthair beo agus go rabh dha dheirbhfhear aici. Dubhairt an gasúr annsin go rachadh seisean na bhaile leithe. Maith go leor arsa sise. Dimthigh leobhtha annsin. Nuair a thainig siad go dtín teach. Chuaidh siad isteach bhí máthair na giorsaighe a nigh éadaigh Tosaigh sí a caonadh. Dfiafruigh an nighean dithe cáidhé bhí sí a caonadh fa na choinne Dubhairt sí gur bí sin an nighean saice fhéin. Sí cinnte ar san gasúr agus thosaigh sé a g-innse caidé a tarluigh Dimthigh an gasúr na bhaile annsin agus dfan an giorseach ag na máthair.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Meabha Ní Dhómhnaill