Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    choill. Níor fhacaí na fir é. Fa cheann tamaill sgaol sé girrfiadh eile amach acht bhí cos briste aige. “Dhearc” arsa fear aca “Sin girrfiadh agus a chois briste”. “Acht na bac leis” ars an fear eile “Tá sé ró-fada uainn”. Annsin sgaol Séaghan an tríomhadh girrfiadh amach agus dhá chós briste. Rith na fir ina dhiaidh isteach sa choill. Annsin rug Séaghan ar an dá chapall agus as go brath leis. Lá-thar-na-bharach thug an sean fhear an dá chapall suas go teach a mhaighisteara. “Is cinnte gur cliste an gasúr é” ars an maighistear “acht caithfidh sé teasg eile a dheanamh Ma gnidheann sé an teasg dheanfaidh mé na duine saidhbhir de, acht muna ndheanfaidh sé é bainfidh mé an ceann de “Donu go leor” ars an fear bocht “Caidé an teasg é “Béidh an dá chapall ceadhna istigh ‘sa stábla anocht agus an dá fheara ceadhna dá gcoimhead. Anois ma goidfinndo mhac an dá chapall béidh sé na dhuine saidhbhir, Agus rud eile. Béidh dhá ghunna ag gach fear le da mhac a chathadh ma thigeann sé Bhí an bhrón ar an sean fhear agus d’imthigh sé ‘na baile go craidhte “Na bíodh brón ar bith ort” arsa an mhac “nó is furast sin a dheánamh” Shiubhal Séaghan leis go rabh neoin beag a’s deireadh an lae ann Fuair sé an rud cirteacha
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg