School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

1. Tá Baile Fearann ar a dtigtar Both a' Dúin ar an dtaobh theas de'n scoil seo. Tá sé trí mhíle ón scoil. Cialluiheann an focal Bothadúin - an bothán (nó tigh beag) atá in aice an dún.
    Tá aithne agam ar a lán daoine i mBothadúin : Tomás Connail, Pádraigh Ó Dughbháil, Seán Ó Crotaigh agus Domhnall Dúnúrthaig. Níl aoinne ann darbh ainm Conarighigh anois ach bhí na Conairighigh ann 150 blian ó shoin.
    Bhí feirm ag na Conairighigh. Bhí beirt driothár aca ann, Seán agus Séamus. Níl aon tigh ann anois cé go raibh fothrach an tighe ann cúpla bliain ó shoin.
    Dob'éigean dos na Conairighigh daor-chíos a thabhairt do'n tiarna talmhan ach, níos measa ná sin, theastaigh ón tiarna talamh an fheirm do bhaint díobh ar fad. ach ní raibh na Conairighigh sásta an feirm a thabhairt suas.
    Cuireadh na póilíní go dtí an tigh ach níorbh fuirist é sin do dhéanamh,
    Seán de Paor