School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

1. Baile fearann isea Baile na Coille. Tá an baile seo ar an dtaobh theas de Chillbhriain. Ciallaíonn an ainm Baile na Coille áit ina bhfuil na coillte.
    Táim im chónaí i mBaile na Coille. Tá mórán feirmeacha desas i mBaile na Coille. Seo chuid des na feirmeóirí i mBaile na Coille - Labhrás Breathnach, Seán Ó Dúnúrtaigh, Pádraig Ó Cobhtaigh agus alán eile.
    Tá an páirc ar a dtugtar Bán na hUaighe thíos ag Droichead Baile na Coille agus tá sé le h-ais Choill Bothadúin. Is le Labhrás Breathnach atá Bán na hUaighe anois. Ní raibh Labhrás anseo ón céad lá dá saol ar aon chor. Níl sé ann ach dhá bliain déag nó mar sin. Tháinigh Labhrás Breathnach go Baile na Coille sa mbliain 1920. Is le Éamon Ó Ciardabháin a bhí an áit go dtí an bhliain sin.
    Uair amháin
    Máire de Bál