School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

1. Scéilín

Cailleadh duine bocht aosta, caithte fadó riamh, agus d'imigh a anam go dtí geata na bflatheas i láthair ár Slánnighthóra, céad moladh go deó leis.

Cailleadh duine bocht aosta, caithte fadó riamh, agus d'imigh a anam go dtí geata na bflatheas i láthair ár Slánnighthóra, céad moladh go deó leis. Dúirt ár dTiarna le h-anam an pheacaigh :-
    "Ní h-olc tú agus ní ó-mhaith tú, mar má d'inis deagh gníomh ar feadh do shaol dheinis an-chuid droch ghníomh leis. Dá bhrí sin tabharfadh aoibhneas na bhFlaitheas duit ar dtúis - blian ann agus naghaidh gach braon uisce dá bhfuil thíos agus cuirfeadh go h-Ifrinn ansan tú.
    Do chrom an t-anam bocht ag gol agus dúirt nár leor so d'aoibhneas na bhFlaitheas leis sin adúirt ár Slánathóir leis an anam.
    "Tabharfad aoibhneas na bhFlaitheas duit -blian ann in aghaidh gach gráinne garnimhe dá bfuil dá bhfuil ar an dtalamh thíos agus cuirfeadh go h-Ifreann na bpian thú.
    "Faire" arsa an t-anam arís. "Ní leor san d'aoibhneas na bhFlaitheas".
    Máire de Bhál