School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

1. Tá com uaigneach ar an dtaobh thoir thuaidh des na Comairigh, Co. Phortláirge agus tá loch i lár an Choma - Loch Chrotaigh a tugtar ar an loch seo. Ag bun na faille atá ag éirí suas ón loch, tá pluais isteach fé stolla mór carraige agus dá réir béaloideas na h-áite. Bhíodh fear darbh ainm Liam Ó Crotaigh ag lonughadh ins an phluais sin sa 18adh aois nuair bhíodh sé ag teitheadh ó arm an Sasanach. Tá poll síos go dtí an pluais ó Barr na Faille agus síos sa pholl san a téigheadh Crotaigh ós na saighdiúirí. Crotaigh an Stolla a tugtar air agus tá go leor scéalta mar gheall air.
    Rugadh Liam Ó Crotaigh i bparóiste Caisleán Cuanaigh i dtosach na 18adh aois, Bhí sé ina fear meán aosta aimsir na Buachaillí Bána. Bhí sprid is
      1. people
    Brighid Dúnúrtaigh