School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

1. Bhí fear ina chónaí i gCill Cianagh uair amháin. Cian na mBeann Óir an ainm a bhí air. Draoi dob eadh é agus fear fial flaithiúl dob eadh é. Níor lig sé aoinne riamh óna thig gan bia.
    Lá aqmháin nuair ná raibh sé sa mbaile tháinigh triúr stránséirí ag fiadhach sa Cill Cianagh. Nuair shroiseadar tigh Cian d'iarradar deoch d'fhághailt. Thug bean an tighe an deoch dóibh agus d'iarr sí ortha fanacht sa tigh chun an dinnéar. Níor fhan siad chun a ndinnéar. D'imíodar leo.
    Nuair tháinigh Cian abhaile d'innis a bhean chéile dó mar gheall ar na stráinséirí. Bhí Cian ar buile. Lean sé iad agus tháinigh sé suas leo. Bhuail sé le slaitín draíochta iad agus dhein sé clocha dóibh agus dhein sé an cleas céanna leis na gadhair a bhí aca.
    Na Teampáin a tugtar ar na clocha sin agus tugtar Réidh na dTeampáin ar an áit ina bhfuil siad. Nuiar chuireas ceist ar a lán daoine ó Réidh na dTeampáin mar
    Seán Ó Cuileanáin
    Over 13