School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

Bhí Máire in a comhnuidhe i Sliabh gCua na bliadanta ó shin.

Máire Ní Donagáin
    Bhí Máire ina chónaí i Sliabh gCua na bliainta ó shoin. File an-mhaith ab eadh í agus deirtear go raibh teanga an-shearbh aici. Bhí deartháir aici agus gabha ab eadh é agus bhí sé pósta le bean an-chrosta. Fuair an fear bocht bás agus tháinigh Máire chun é a caoineadh. Bhí an bean suite in aice an tine ag caint agus ag gáire le fear eile agus gan brón ar bith uirthi. Dhein Máire dán an-shearbh agus an deire a bhí leis ná "Má caill tú do fhear gheobhair arís é, Ach mo deartháir álainn ní bhfaghad-sa choidhche".
    Bhí Máire seacht bliana gan dul go dtí faoisidín agus nuair a chuaidh sí ann ní eistfeadh an sagart í. Chuaidh sí amach agus scríobh sí sa Laidin é agus anan d'éist an sagart í.
    Bhí sí ina shuí ag geata an tséipéil maidin Domhnach. Tháinigh an sagart amach agus bríste nua air. Arsa Máire leis :
    "Go mairidh tú do bhríste nua, a Athair
    Go mairidh tú do chlú 's do creat