School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

Tá lios in aice mo thig-se.

Tá lios in aice mo thig-se. Bhí fear ina chónaí gairid don lios fadó. Michil Ealaidhe an ainm a bhí air an bhfear sin. Fear an-spórtiúil ba eadh an fear seo agus bhíodh sé amuigh gach oíche go déanach. Bhí sé ag teacht abhaile ar a dó dheag a chlog an oíche seo. Nuair a bhí sé ag gabháil thar an lios d'airigh sé ceol bog binn íseal. Bhí sé comh bog sin go gcuireadh sé id codladh thú. Shuí sé síos ar an gclaidhe ag éisteacht leis an ceol. Níorbh fhada gur thit sé ina codladh. Níor dhúisigh sé go dtí an maidin ina dhiaidh sin. Nuair a dhúisigh sé bhí sé sínte i lár páirce cúig agus trí fichid míle ó bhaile. Siúl sé abhaile agus chuaidh sé agus caith sé é féin sa leaba. Fuair sé bás an oíche sin. Deirtear gur nimh a thug na síóga do nuair a bhí sé ina codladh.

Tá líos gairid do mo thig.

Tá lios gairid do mo thig. Tá sé i lár coill. Deirtear go bhfuil seomraí fé thalamh ann. Tá slí chun dul síos ann ach níl fhios ag éinne cá bhfuil an slí sin. Deirtear go bhfuil staighre ag dul síos go dtí na seomraí. Níl aon crann ag fás ann ach tá féir. Tá claidhe timpeall air. Tá sé cruinn.
    Seán Ó Domhnaill
    Ballynameelagh, Co. Waterford