School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

1. (no title) (continued)

Paroiste deas iseadh paroiste Bháile ná mBialach.

(continued from previous page)
    as an tobar sin. Tá cloch mór in aice leis an dtobar beannaithe agus deirtear gur shuí Naomh Cathaldus ar an gclich sin fadó. Tá crann ag fás in aice leis an tobar beannaithe atá gairid dom thigh. Gach maidin nuair a raghadh aoine ann bíodh píosa éideach ceangailte ar an gcrann. Uair amháin nuair a tháinigh bean go dtí an tobar bhí an píosa éideach ceangailte ar an gcrann, thóg sí den cranné agus sí an buicéid leis. Chuir sí isteach san tobair é ansin agus do thit an buicéid isteach san uisce agus ón lá sin amach deirtear dá raghfaí ann ar maidin go luath chífeá an buicéid ins an uisce.

Bhí tigh mór ag fear fado agus bhí aon chat amháin aige.

Bhí tigh mór ag fear fado agus bhí aon chat amháin aige Lá amháin ní raibh fear an tighe istigh nuair a tháinigh garsún dána isteach. Chuir an garsún bainne isteach in f-cupán agus chuir sé uisge te ins an mbainne. Do ghlaoidh sé an cat agus chuir sé a ceann isteach ins an mbainne te. Bhí aghaidh an cait go léir dóite agus bhí pian mór air.
    Tar éis uair a chloig tháinigh an garsún isteach arís agus dhein sé an rud céanna leis an mbainne. Do ghaloidh sé an cat arís ach níor tháinigh sé
    Caitlin Ní Fionnghaile
    Ballintaylor Lower, Co. Waterford