School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

Padraig Mac Craith, Leasa 'an Dara bhí sé os cionn sé troighthe ar aoirde, agus é cumtha dá réir.

Padraig Mac Craith, Leaca 'an Dara.
    Bhí sé os cionn sé troighthe ar aoirde, agus é cumtha dá réir. Nuair a bhí sé óg ní raibh fear a sarochad é ag caitheamh meachantí. Ghaibh sé duaiseanna ar fuaid na Contae agus lasmuigh de. Bhí an craobh aige ar an leath-céad agus an ceathrú céad. Fear ráis ba eadh é leis. Is minic a ghaibh sé rás céad slat. Idir na bliainta 1885 agus 1895 a bhíodh sé ag iomaidheacht fear tréan láidir gabh go raibh lúth na gcos agus na lámha aige. Bhí sé mór gan a bheith trom.
    Domhnall Ó Fearachair
    Ag na Sceithíní a rugadh agus tógadh Domhnall Ó Fearachair. Timpeall 1850 bhí ainm Domhnall anáirde ar fuaid na h-Éireann. Bhí rith agus léim, lúth agus neart ann. Nuair bhuail sé le fear a bhuadhfadh air le na linn. Buaidh sé craobh na hÉireann i gcomórtas iomlán agus é in aois a dathaid blian. Bhí lán seomra de dhuaiseanna aige. Fear lámhac de'n t-sean aimsir be eadh é. Bhí croí mór aige.
    Máire Ní Tuama
    Clonkerdin, Co. Waterford