School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford

1. (no title) (continued)

Bhí tigh mór ag fear fado agus bhí aon chat amháin aige.

ach dúirt an cat "Chonaic mé cheana thú".

Chuaidh fear bocht isteach idtig lá.

Chuaidh fear bocht isteach i dtigh lá. Bhí deallramh dona ar gach rud a bhí istigh ann. Bhí sé an-fhuar mar ní raibh aon tine ann. Bhí dath an báis ar na páistí a bhí ann. Bhí bean an tighe go brónach. Ba é an rud a dúirt an fear ná "Fallaí fuarach a dheineann bean a' tighe fuarach".
    Nuair do bhí an fear bocht ag dul abhaile chuaidh sé isteach i dtig eile. Bhí gach rud go deas ansan. Bhí an tigh comh glan agus a bhfaigheadh sé bheith agus bhí císte mór ar an dtine. Ba é an rud a dúirt an fear ná "Is fuiris fuineadh in aice na tine"

Tá go leor feili againn san mbliain.

Tá go leor feili againn san mbliain. Tagann Lá Nodlaig ar an cúigear lá fichid de Mí Nodlaig. Sé sin an lá a rugadh an Sláinitheoir ar an saol seo. Is gnáthach go mbíonn níos mó Aifrinn an lá sin a aon lá eile sa mbliain. Bíonn Oíche Nodlaig againn an oíche roimh Lá Nodlaig. Bíonn coinneal mór ag lasadh ag na daoine chun solas a thabhairt don Sláinitheoir nuair a thichfaidh sé go dtí an tigh sin. Bíonn cístí Nodlaig aca comh maith agus mearóg Nodlaig. Bíonn fáinne istigh ins na cístí agus pé duine a fhaigheadh an fáinne sé sin é an
    Máire Ní Cobhtaig
    Keereen Lower, Co. Waterford