School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

Baile an Chaisil B. | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

Chuaidheadar thart ag Dún Padraif accht ar deireadh tháinigeadar isteach in áit éigin i leachain. Deirtear go raibh an paidirín ar maide-ramha an t-am ar fad. Bhí an craiceann imtighthe de lámha an sgruirideór.

Bhí storm mór i nirinn sa mblian 1839. Cúpla lá roimh an storm sin bhí ar dream daoine i Lorg Na gCon a dteac a fhágháil. Deirtear go raibh taidhbhse ann. Nuair a thainig an storm chuaidh gach aoine amach ag ceanngailt tighthe. Ní deachaidh duine ar bith suas ag ceanngailt an tige in a raibh an taidhbhse. Tosuyigh na daoine ag glaodach ar an taidhbhse aire a thabhairt don teach.
Leagadh go leór tighthe an oidhche sin. Bhí bean amain ag iarraidh a páiste a shábháil, agus bhí uirre dul suas an t-simléar. Deirtear nar leig an taisdhbhse do

Séamús Ó Mocháin
Seán Mac Giollarnáth