School: Sean-Achaidh (roll number 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Teachers:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

talmhan an dhian ar na tunontaidhthe ag an tráth úd.
    Ní cuimhin le aoinne san gceanntar gur bailigheadh na deacmaidhthe, ach deirtear gur tugadh iarracht le na mbailú, acht d'eitigh na daoine a n-íoc.
    Bhí báille san gceanntar abhí droc ainm agus droc cháíl, mar bhí sé gan truagh gan taise d'aoinne nac mbeádh an cíos aige dhó. Ní raibh aon teora le na droc dhóígheann san gceanntar. "Eoghan Coír" an leas-ainm a tugadh air.
    Deirtear go raibh n Eogan seo idtigh oidhche amháin, go raibh damhsa ar siubhal ann, agus do thárla go dtáínig tart mór ar Eoghan, agus b'áíl leis deoch, leis an tart do mhúcadh. Fuair sé an deoch agus níor (?) íoc sé air, agus fuair buachaillí deis air agus chuireadar nimh isteach ann. I ndiaidh sin chuaidh sé go teach mná boicte nac raibh an cíos iócta aicí. Thóg sé an t-aon bhó da raibh aici agus ar an mbóthar, do thuit sé gus do shéaluigh sé.
    Máire Ní Coinneacháin
    Maigh Raithin, Co. Mayo