Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

puill treasna na h-iomaire. Le feidir sin do dhéanamh go h-an tapaidh.
    Ina dhiaidh sin tagann páiste lé buicéad líonta lé sgiolláin agus cuireann sé ceann amháin í ngach poll. Cuirtear gogaireacht ar an obair sin. (Tá se an chrúad ar an) Obair ana thuirseamhail iseadh é ar an ndrom. 'Síad na paistí a bhíonn ag gogaireacht beagnach igcóhnaidhe
    Sa tráthnóna tá obair eile lé deánamh ag fear eile. Gheibheann sé slúas [?] agus tosnuigheann sé a múchadh na bhfataí atá an ghogaire tar-éis cur síos. 'Sé an chaoi a déantar sin ná tógtar súas lán na sluáiste de chré ón gclais agus cuirtear ar an bpoll é. Buailtear síos go daingean ar an bpoll é ionnus nach féidir leis an bpréachán iad a fheicéal, nó dá bhfeicfeadh sé íád phiocfad sé súas iad agus ní fhásfad aon fhata.
    Sorcha Ní Eochaidh
    Seán Ó Eóchaidh