Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 11_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 11_021

sé díomhaoin.
    Bíonn sé go h-an-chruadóg ach mar bíonn obair tábhachtach fán na cúram. Marach eisean ní bheadh arán; fataí; uibheacha nó im ag duine ar bith. Siad na feiméairí bun agus bárr do leas na tíre. Bíonn gach uile mac máthar ag brath ortha. Uairtheannta bíonn na daoine sa baile Mór ag magadh faoi an bhfeilméar nuair nach mbíonn éadaigh go maith (galánta) air acht ní cuimhnigheann siad gurb eisean atá ag tabhart bísh dóibh.
    Bíonn sé an-tsláinteamhail mar bíonn sé amuigh féin aer glan i gcomnuidhe. Ní bíonn air aon biadh do ceannach acht amáin tae agus mionn-rudai mar sin. Ceapann daoine go mbíonn saoghal uaigneach ag feilméar acht sé mo bharamhail-se go mbíonn saoghal
    Eibhlín Ní Dubhthaigh