Scoil: St Theresa's, Coachford (uimhir rolla 14022)

Cluain Téide Mhór, Co. Chorcaí
Timothy Forde

Ar an leathanach seo

1. Do chomhnuig feirmeoir beag ar thaobh Mhuisire agus bhí a ceathair no chúig cinn de bhuaibh aige. Do choiméadadh sé beirt fhear ag obair do agus mar seo lá bhí se deallramhac ar bháistig. Bhí na fir ag ite a mbricfeast. Pratai is bainne a bhiodh mar biadh ag gac einne san aimsir sin. Bhí an la ag bagairt ar bheith fluic. Bhí eagla ar bean an tighe go n-iompocadh sé amac go h-olc agus nár b’fhéidir dos na feartaibh aon nidh a dhéanamh agus an bricfeast ithte aca. Bhí si ag an ndorus ag feacaint ar mullac Mhuisire agus d’iompuig si ortha go h-átha sac agus dubairt :-
    “Ta ceo ar Mhuisire agus Clárac lom
    an Comarthai s[?]inne is fearr ar Domhan”