Scoil: Cúl an Bhuacaigh (uimhir rolla 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Bhí duine uasal na chómhnuighe i Duth Ealla agus sé an ainim a bhí air ná Mac Amhlaoibh.
    Bhí alán tailimh aige ar dhá abhainn móra agus uaidh sin isead tháinig an sean focal sé 'Mac Amhlaoibh thall sa bhfus é."
    An aimsir Cromwell iseadh bhí sé ann agus bhí fhios aige go raibh ag Cromwell taréis tailimn na h-Eireann a thógaint suas, cun é a roinnt ar a dhaoine féin. Cad a dhein Mac Amhlaoibh ac a cuid tailimh do dhíol le beirt driothár go raibh airgid acu. Sprúinleóirí a bheadh iad go raibh sainnt talamh acu.
    Bhí fhios ag Mac Amhlaoib ná raibh aon mhaith sa mhargadh agus go mbainfeadh Cromwell an talamh uatha airís. Isteach leis fén agus a cháirde i dtig táirne lá ag ól agus cé bheadh istig rómpa ac an bheirt driothár agus beirt eile na dteannta ag ól leis.
    Nuair a chonnaic Mac Amhlaoibh iad dubairt sé.
    Lucht taistite an Airgid