Scoil: Cúl an Bhuacaigh (uimhir rolla 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí cailín i gConnacht agus bhí beirt bhuachaillí i ngrádh léi. Tagadh duine aca ag triall urithe go minic agus ní thagadh an duine eile leath chomh minic. Ba mhó ag an gcailín an buachaill ná thagadh ach go h-annamh ná an buachaill eile. Tug sí "minic a thig" ar duine acu agus "minic nach dtig" ar an nduine eile.
    Lá amháin do thánaig an bheirt in aonfheacht cun í d'fheiscint agus ar sise léo. "Dé bheatha-sa" a mhinich a thig, is céad mílte fáilte romat "a minic nách dtig." Ac is truagh nach dtig 'minic nác dtig' leath chomh minic le "minic a thig".
    Michéal Ó Liátháin
    Conchubhar Ó Bhuacallla