Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

bhrónach ansan indiaidh an bhean agus do chuaidh sé amach ag obair do's na chómharsain
    Cúpla seachtmhaine na dhiaidh san do chuaidh an fear bocht amach ar fuaid na tíre ag lorg oibre. Do chuaidh sé isteach i dtig agus d'fhiafhrig sé díobh a raibh aon obair ann le déanamh agus dúbhradar go raibh.
    Do thugadar an dínnéír do agus nuair a bhí sé ithte aige do chuaidh sé féin agus fear a tíghe amach agus do thaisbeáin sé an fheirm do. Do thosnuig sé ag fearthainn ansan agus níor dheineadar aon nídh an chuid eile de' n lá san.
    Do chuaidh sé a chodhladh an oidhche sin agus nuair ná raibh an fhearthainn ag teacht isteach sa leabaidh chuige do cheap sé gur ar neamh a bhí sé. Nuair a tháinig an mhaidean do chuaidh sé féin agus fear a tíghe amach ag obair
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin