School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus bhí sé pósta agus isé an ainm a bhí air ná Séamhus. Do bhí aon inghean amháin acu agus isé an ainm a bhí uirthe sin ná Siobhán.
    Do bhíodar 'na chómhnuidhe le na chéile i Sliabh Riabhach agus do bhíodar ana shaidhbhir. Nuair a bhí Siobhán triocadh mbliadhain d'aois do phós sí fear ó Maghchromtha agus bhí tig breágh acu in-aice an bhaile.
    Ansan tar cúpla bliadhain nó mar sin do bhí mac acu agus nuair a bhí an mac deich mbliadhna do tháinig fear chúcha agus d'fhiafhruig sé de'n t-Athair a dtabharfadh sé a mac do féin ar feadh bliana nuair a bhéadh sé triocadh mbliadhain agus dubhairt an t-Athair go dtabharfhadh ach go gcaithfheadh sé fiche púnt do thabhairt do féin agus níos
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin