School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean ann uair agus do bhí sí pósta agus bhí aon mhac amháin aice agus bhí ana chion aice air.
    Oidhche amháin do tháinig fear ag sgoruidheacht chúcha agus do bhain sé ana preab asta mar d'fan sé ar an dtaobh amuigh de'n doras ar feadh deich neómataí ag déanamh fothram chun eagla chur ortha.
    Do tháinig sé isteach chúcha agus níor aithnigheadar in-aon-chor é agus is amhlaidh a chuir sé eagla ortha mar fear ana mhór agus ana árd do b'eadh é.
    D'fhiafhruig sé de'n Máthair a dtabharfhadh sí a mac do ar feadh cúpla bliain agus dubhairt an Máthair go dtabharfhadh ach b'féidir ná raghadh an mac chuige agus dubhairt
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin