School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean ann uair agus do bhí sí ana shaidhbhir agus ní raibh sí pósta in-aon-chor.
    Lá amháin do chuaidh sí amach ag siúbhal agus do chuaidh sí isteach i gcoill. Do chasadh bean árd mór uirthe agus bhí chasóg bán uirthe agus níor aithin sí in-aon-chor í.
    Do thosnuig an bhean bán ag chaint leí fé mar a aithneóchadh sí í. Do tháinig eagla ar an bhean shaidhbhir nuair a chonnaic sí an bhean bán mar do cheap sí gur púca nó rud éigin a bhí ann.
    Dubhairt an bhean bán go raibh mac óg aice féin agus gur buachaill ana mhaith é chun oibre agus gach rud eile, agus a bpósadh sí é agus dubhairt an bhean shaidhbhir [?]b'fhéidir go bpósadh ná raibh a fhios aice fós
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin