School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear bocht ann uair agus do bhí sé pósta ach do bhí a bhean tar-éis bháis.
    Ní raibh ábaltha ar aon chíosa do dhíol agus do chuireadh amach as a chuid thailimh é. Ansan ní thógadh aoinne isteach é mar do bhí náire ortha nuair a chuireadh amach as a chuidh thailimh féin é agus d'imthig sé na bhacach ansan.
    Do théigheadh sé mór-thímpeall go dtí na tighthe ag lorg oibre ach isé an rud a déarfhadh gach aoinne leis ná raibh sé ábaltha ar aon obair do dhéanamh.
    Lá amháin do tháinig sé go Cúm-na-chloiche agus do chuaidh sé isteach i dtig feirmeóra ann. D'fhiafhruig sé dhíobh a dtabharfhaidís obair do ar feadh tamaill agus nuair
    Nóra Ní Chéilleachair
    Cáit Bean Uí Seitheacháin