Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

Ar an leathanach seo

1. Is iomda nós a bhíodh ag na sean-daoine le maistreadh do dhéanamh agus tá cuid dé na nósanna sin beó fós.
    Ar dús gheobhadh bean a 'tighe an chuinnéog agus d'fhágadh sí é i lár an urláir annsin gheobhadh cos leuithne, clár agus claibín.
    Annsin chuireadh sí pota mór dé uisge bruithte isteach san gcuinneóig agus bhíodh sgúab bheag aice agus sgóladh sí an chuinnéog istigh is amuigh gur bhíodh sé chomh glan le bioran nuadh.
    Nuair a bhíodh sin déanta aice chaithead sí an uisge amach as isteach i mbáisín nó áit eile a bhíodh aice.
    Annsin gheobhadh sí an chos luithne an clár agus an claibín agus níghead sí iad chomh maith ceadna.
    Annsin bhíodh sí reidh leis an maistreadh a dhéanamh.