School: Log Buidhe (roll number 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Is minic a bhíos maistreadh lé deanamh ag na mná agus bíonn go leor sean nósanna aca air.
    Nuair bhíos maistreadh lé déanamh ag bean a' tighe, gheibheann sí an chuinneog, an chos luithnem an cláir, agus an claibín.
    Bíonn pota uisge te aici agus nigheann sí an chuinneoig go glan lé scuab beag. Caitheann sí an t-uisge té amach annsin agus glanann sí an chuinneoig arís lé uisge fuar. Geibheann sí na rudaí eile, agus nigheann sí íad chomh maith. In a dhiaidh sin cuireann sí an bainne reamhar sa gcuinneoig.
    Cuireann sí an cos luithne isteach ann agus cuireann sí an clár anuas ar bhéal na cuinneoige, agus an claibín anuas ar an gclár.
    Seosaimhín Ní Flaitle
    Corr na Ceárta, Co. Mhaigh Eo