School: Sáile (roll number 16052)

Sáile, Co. Mayo
R. Ó Cuinn

Tá áit thiar ar cúl Sliabh Mor a glaoideadh siad Poll a Madaidh air...

Tá áit tiar ar cúl Sliabh Mór a glaoideadh siad Poll a madaidh air agus ceapadh go leor iasg scodain is aingeacha ann. Tá sé in aice le trí scór blianta ó shion teigheadh báid iomro siar as cuile baile agus deanadh siad go leor airgead dá ndíol. Bhí long ar ancoire ar an danaim idir Dubhuma agus Céibh Tuin an t-sean baile agus sé an coacoire a bhí uirri fear dubh agus chuaidh sé isteach ins na báid beaga siar go tun cnuc Sliabh Mór ag ceapadh na scodáin. D'éirig an fhairrge garbh agus d'arduigh an [?] agus baitheadh go leor de na daoine. Tháinig corr bád abhaile sabháilte. Bhí bád as an Caiseal.
    Áine Ní Cléirigh
    Máire Nic Faidín