School: Sáile (roll number 16052)

Sáile, Co. Mayo
R. Ó Cuinn

1. (continued from previous page)
    'San am fadó ní raibh dada le nithe ag na daoine ach féar agus min buidhe. Bhí na daoine ag fághail báis agus ceibí áit a caillfidhe iad cuirtí annsin iad. Cailleadh bean ar an bhaile thiar darbh ainm Peig. Cuireadh annsin í agus tá a uaigh le feicheal annsin fós.
  2. Bhí siad ag rith ar na sagairt agus ceibí duine ceann sagairt gheobhfadh sé cúig punt air. Bhí sagart amach an tír faoi an am seo darb ainm Sagart an Chinn. Bhí na saidgiúirí ar a thoir. Tháinig sé ar a teiccadh go hAcaill. Sé an áit a chuaidh sé go dtí Shliabh Mór agus chuaidh sé i bhfolach faoi carraig. Fuair na sighdiúirí é agus thug siad leo é. Tugadh