Scoil: Dubhloch, Cill Mháille (uimhir rolla 14698)

Dúloch, Co. an Chláir
Tadhg Ó Maoldhomhnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Is maith le gach feirmeóír na prátaí bheith curtha aige roimh lá 'le Pháraig, mar deirtear go gcuireann Naomh Pádraig beannacht ar na prátaí a bhíónn churtha roimh a féasta féín.

* * *

Lá Naomh "Swithin"
    Deirtear gur ar an lá seo a thuit an tuille mhór san Sean Tiomna agus má bhíonn an lá sin fliuch deirtear go mbeadh dachadh lá 'na dhiaidh sin fliuch cosamhail mar a bhí nuair a bhí an "Tuille Mór" ann.

Some people say that when St. Swithin was dying, his wish was that he should be buried in a certain place, but the people not being satisfied decided to bury him in their own chosen place. When they were laying him down it began to rain, and kept on raining for forty days, at the end of which time they decided to carry out his dying wish.
    Teangacha