School: Dubhloch, Cill Mháille (roll number 14698)

Dúloch, Co. an Chláir
Tadhg Ó Maoldhomhnaigh

1. Sé an sort cuigean ata againn sa bhaile ná,Saghas Bairille agus Framha fé agus dá lam ar chun e casad. Ta poll ar taob amain de agus clúdac ar.
    ar dtúis cuirtear uisce te isteac ann cun é do théidheamh. Leigtear amac arís é agus cuirtear bainne isteac ann san caithtear i dteac an t-uactar agus cuirtear gráinne salainn agus braon d'uisce beannuighthe isteac freisin. Cuirtear an cludac ar annsann agus deantar e casad
    Deintear im uair amháin tseactmhain. Ma thagann stróinseir isteac is linn na cuiginne ní fiolár dó greas a bualadh uirthe. Deirtear gur bféidir le daoine airithe an t-im do breith le le comhact draoidheacta. Nuair a buaileann sé an greas ní féidir leis aon im do bhreith. Uair an cluig a caithtear cun an t-im dhéanamh.
    Nuair a bhítear ag dhéanamh im brightear na lamha mar is amhlaidh a cuirtear na lámha ar lamh na cuiginen agus castar é sa slighe sin.