Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Fadó nuair a bhí Sasana ag iarraidh an Ghaeilge do chur ar ceal...

Fadó nuair a bhí Sasana ag iarraidh an gaedhilige do chur ar ceal agus an béarla so mhuineadh do mhuinntir na hEireann, bhíodh am cruasdh aiges na páistí. Biodh cipín ar chrochadh ar mhuinéal gach páiste, agus aon fhocal gaeidhilige a labharfadh an páiste sin ar feadh an lae ghearrfadh marc ar an gcipín.
    San tráthnóna nuair a bhiodh obair an lae thart, thabharfadh an maighistir buille dos na páistí de réir an méid marcanna a bhíodh ar an gcipín. Sin mar a deintí fadó nuair a bhítí ag brú ár dteanga fé cois, agus anois táid ag iarraidh an an béarla do chur ar ceal.

"Dár ndóigh, " Is ait an mac an saoghal."

San aimsear fadó bhí sé mar nós go gcaithfeadh fear a raibh foghlaim aige, ...

San aimsear fadó bhí sé mar nós go gcaitfeadh fear a raibh Foglumh aige, fear eile a raibh Foglumh aige a choimead ar fead seactmhaine. Muna mbead sé i gcumas do é chur amach le cana (?). Bhí dailtín ó ag dul go dtí an Cuirtíneach le h-aghaidh argoint a chur air. Cé harla gur casadh air ar an mbothar acht Cuirtíneach, Do ceistig an dailtín de ca raibh an Cuirtíneach ag maractáil, Ceistig an Cuirtíneach den dailtín cé an gnó a bhí aige air. D'freaghar an dailtín le ceann dana a chur air. D'freaghar an Cuirtíneach mar seo,
    Bhead sé nios fusadach dhuit