Scoil: Clochar San Pól, Cill Fhíonáin (uimhir rolla 13026)

Cill Fhíonáin, Co. Luimnigh
An tSr. Bernadette

Ar an leathanach seo

1. Nuair a chítear fáinne sholuis mór thimcheall na gealaighe cómharta iseadh é go mbeidh fearthainn go flúirseach againn.
    I rith an t-Samhraidh nuar a bhíonn na fáinleóga ag éitealt in-aice na talmhan sin cómhartha feartainne.
    Do chreid na sean-daoine nuar a thuit an súgh anuas an séimné ar fuid an urláir 'na cnapóga beaga sin cómhartha go mbeidh fearthainn againn sar i bhfad.
    Nuair a iompuigheann an deatach ar fuidh an tighe in ionad dul suas an séimné cómhartha iseadh é go mbeidh sé ag cur sheacha.
    Má fhanann an ceó ós cionn na h-abhann cómhartha deagh aimsire iseadh é, ach nuair a fhanann sé ar na cnocaibh cómhartha fearthainne iseadh é.
    Nuair a bhíonn an spéir dearg um thrátnóna ar an iorthar, cómhartha deagh aimsire, ach má bhíonn sé dearg ar maidin cómhartha stuirme uabhásach 'sead é.
    Nuair a bhíonn bogha baistíghe ins an spéir bíonn aimsir ceathach ag teacht.
    Cáit Ní Fheórthais