Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do tháinig an sneachta mór tímcheall trí bliana agus ceithre fichid ó thoin. D'fhan an sneachta ar an dtalamh in aíteanna go dtí lár an tSamraidh agus do fuair morán caoire agus ba bás. Is ar éigin a fhan siól na n-éan ann in aon chor do loiteadh oiread aca.
    Lá Diarmada Uí Dúnaighe a glaodhadh na sean daoine ar an lá a tosnuig an sneachta. Is amhlaidh a bhí sé feín agus beirt eile ag dul treasna na gcnoc go h-aonach Neidín nuair a tháinig an sneachta ortha - cáthadh sneachtaidh - Cuadar amú ó'n ceíle, leathadh an beirt ach deirig le Diarmuid a cosa do breith leis. Aon sneachta mór a thagadh na diaidh san bíodh na sean daoine a chur i gcomparáid leis an sneachta mór adeirm.
    Dá blian is dachad na dhiaidh sin do thuit an sneachta is
    1. próisis agus feiniméin