Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Nósa na Nodhlagh
    Fadó ní bhíodh acht sgian amháin ins gach tig agus ar fead cúpla mí roimis na Nodlag, ní bhíodh á dhéanamh ag na leanbhaí ac sgeanna adhmaid cun ím a cuir ar an arán.
    Tímcheall mí roimhis an Nodhlaig do théidheadh fear an tíghe amach ag lorg bloc mór giúmhaise do oidhche Nodhlag i dtreo go mbeadh teine mhaith aca an oidhche sin.
    Sé an dinnéar a bhíodh aca ná prátaí agus calamór.
    “Oidhche an dóthain (mór) mhóir” a ghlaodhach na daoine ar Oidhche Coille agus dithidís a ndóthain an oidhche sin. Nuair a bhíodh an suipeár ag tosnú do bheireadh fear-an-tíghe ar chíste mhór agus do caitheadh sé é i gcoinnibh an dorais ag rádh san am céadna “fograim an gorta go tír na dTurcach, anocht agus blian ó anocht go fírinneach”.
    Maidin lae Coille sé an cead ceist a cuireadh fear an tíghe ná “cad as go bfhuil an gaoth mar ceap na daoine
    Gort an Imill, Co. Chorcaí