Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Liam O Murcadha na chómhnaidhe i bparóiste Uibh Laoghaire ar an mbaile go nglaodhtar Gort Luachra ar feirmeóir abeadh é. San am san ní raibh aon margadh ime mór timcheall ach is amhlaidh a cuirtí an t-ím isteach i bfeircín agus ansan cuirtí go Corcaig é. Aon uair amháin bhí an t-im curtha ag Liam go Corcaig agus bhí sé ag feitheamh leis an airgead.
    Nuair a tháinig an fear ó'n dTighearna talmhan d'iarr sé an cios ar Liam acht dubhairt Liam ná beadh sé aige go cúpla lá eile. Dubhairt an fear leis mar a mbéadh sé aige i gcionn lae eile go gcuirfí amach as a seilbh é. Maidean lár na mháireach d'éirig Liam go moch agus shocharuig sé é féin cun dul go Corcaig. Comáin sé amach na ba i gcómhair an lae. Nuair a bhí sé ar an mbóthar thosnuig sé ag
    Tadhg Ó Críodáin
    Doire an Aonaigh, Co. Chorcaí