Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An céad uair eile, do rith sé amach, d'fill ar ais agus léim ar a gualainn, "Tá" ar seisean dream, ár leanúint ar capallaibh donna."
    "Eireócaidh leo san" ar sise "bíonn an donn cruaidh. Ná bac liom-sa anois" ar sise "ní bheidh aon seans acu teacht suas leat-sa. Cad é an púsáir mise seachas tusa? Rith leat féin id aonair."
    "Ní dheanfad a leithéid, a mham" arsa Fionn ní thréigfead tusa ar a bhfuil in Éirinn
    Nuair nárbh aon mhaitheas di bhéith ag áiteamh[?] leis chuadar ar aghaidh, acht bhí an t-seanbéan ag dul i laige. Annsan thóg Fionn í ináirde in a bhaclainn agus as go brách leis ar nós na gaoithe. Deirig leis dul saor ó lucht a leanta acht nuair srois sé a bhaile féin sa gcoill bhí a shean-mháthair marbh. Ní h-amháin go raibh sí marbh acht ní raibh aige ar a ghualainn acht a cabhál - bhí a ceann imthighthe di tar éis bheith ag bualadh na gcrann agus na dtor san rás.
    Bhí brón mór ar Fhionn. Bhí a chuid éadaig féin 'na bhalcaisibh leis. Do chuir sé an t-sean bhean. Cuaidh sé féin agus Bran amach ag fiadhach mar[?] theastuig uaidh biadh agus croicinn mar éadach. Annsan tar éis tamaillín d'fág sé slán ag Bran agus
    Séamas Mac Coitir
    Beanntraí, Co. Chorcaí