Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

Ar an leathanach seo

1. Chómhnuigheadh bhean ins an bparóíste seo fadó agus bhíodh gach sgéal nua aici. Acht is minicí a bhíodh bréaga á innsint aici ná an fhírinne. Bhí céile aici agus chreideadh seisean gach aon focal a deíreadh sí agus núair a bhíodh sé ag innsint na sgéal cun a chur in iúl go raibh an fhírinne aige deireadh sé "Máire d'airigheas dá rádh agus ní'l sí bréagach," agus tá an focal sin mar Sean Fhocal ins an bparóiste seo agus deirtear é núair a bheadh duine ag innsint sgéil agus núair nach mbeadh sé cinnte an raibh a sgéal i na fírinne nua ná raibh.
    Donnchadh Ó Súilleabháin