Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

An Cnoicín Buí Íochtarach, Co. Chorcaí
Dd. Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do dhein sí crann fuinnseóige dhí féin agus riamh ó shoin tá "Áth na Fuinnsin" mar ainm ar an áit (Áth na Fuinnseóige).
    Do réir sgéil eile is amhlaidh d'fuadaig fear bean leis agus chuir a muinntear an tóir ortha. Bhíothar ag teannadh leis agus nuair tháinig sé go dtí an Áth, ní bfuigheadh sé an bhean do thógaint leis. Bhuail sé leis an mbaidhbh (witch) ar an dtaobh eile agus dhein sí sin crann fuinnseóige den mhnaoi. Tá an Áth so ar abha na h-Aibhlin.
    Níos fuidhe síos ar an abhainn tá Droichead na h-Aibhlin agus gairid dó, tá Áth na Fola. Tá an droichead san 3 mhíle síar ó Dhromdháliag.
    200 slat síar uaidh sin arís tá Droichead na Siongán. (Níl aon ainm ag Bearloírí air)
    Rithann fo-abhainn isteach san Aibhleann ag barr Achadh Bhille (leath slighe