Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

An Cnoicín Buí Íochtarach, Co. Chorcaí
Dd. Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Maidir le Roilig Dromdháliag is mór an méid cur síos atá ag baint leí i mbeal-oideas na sean-daoine.
    Dubhairt mo shean-athair liom gur Órd Manach a thóg an t-sean theampall atá le feiscint fós i lár na roilíge, agus go "nglaodhtaí" ar an dteampall san gach 7adh blíain sa Róimh.
    Tá dhá chloich le feiscint fós laistig de gheata na roilige. Deirtear gur goideadh íad oidhche agus gur tógadh go Ros íád, ach má tógadh, bhíodar thar nais sa bhall céádna ar maidin. Is ón dá chloich seo a gheibheann an sráid-bhaile a h-ainm agus tá drom talmhan taobh thíar de - Drom-dhá-liag - "The back of the Two Stones".
    Diarmuid Ó Ceallaigh
    Domhnall Ó Drisceóil